Coeliakie, wat is dat nou precies?

Juni 2012 kregen wij, na tweeëneenhalve maand erg ziek zijn, de uitslag voor ons éénjarige zoontje: Coeliakie. Maar wat is dat nou precies?

Coeliakie is een auto-immuunziekte die niet overgaat, ook wel bekend onder de noemer glutenintolerantie. Het lichaam kan gluten niet verdragen en ziet ze als vijandelijk. Zodra er gluten in de dunne darm komen, gaat het lichaam antistoffen aanmaken. De antistoffen breken min of meer de wand van de darm af. Een gezonde darmwand bestaat uit allemaal hobbels (vlokken) om voedingsstoffen op te nemen, en bij glutenintolerantie/coeliakie zijn dat aangetaste gekartelde stukjes geworden waar veel langs glijdt. Dat betekent dat een levenslang glutenvrij dieet de enige optie is. Het is niet zo dat een coeliakie patient af en toe wel iets mag, en dan een beetje buikpijn heeft wat de volgende dag weer over is, maar dat dan meteen die hele afweerreactie weer opgestart wordt. Dit betekent dus ook dat de hele omgeving van de patiënt er mee te maken krijgt: bij het op visite komen, bij het samen uit eten willen, bij traktaties uitdelen etc. In de thuisomgeving is het iets waar altijd rekening mee gehouden zal moeten worden: speciale boodschappen, aangepaste gerechten, niet meer zomaar een kookboek volgen, niet meer zomaar een gezamelijk ontbijt met glutenvol brood hetzelfde beleg gebruikt worden – over alles moet nagedacht worden en alles moet gepland worden. Als bij een korreltje brood kan iemand ziek worden, dus moet kruisbesmetting voorkomen worden, door glutenvrij en glutenbevattend strikt te scheiden.

En waar zitten die gluten in dan?
  • Tarwe
  • Rogge
  • Gerst
  • Spelt
  • Kamut
  • De meeste Haver (is vaak besmet)
Maar dus ook in de producten die hiervan gemaakt zijn, zoals:
  • Brood
  • Crackers
  • Toastjes
  • Pizza
  • Pasta
  • Paneermeel (vaak bij vis en kip gebruikt)
  • Koek, cake, taart
  • Soepen (in het bindmiddel en de vermicelli)
  • Sauzen
  • Sommige snoepjes en ijssoorten
  • IJshoorntjes
  • Bier
  • Veel kant-en-klaar producten

Gelukkig zijn er wel glutenvrije producten te krijgen, maar niet overal standaard en helaas wel een stuk duurder dan de gewone producten. Meer informatie is te vinden op de website van de patiëntenvereniging: www.glutenvrij.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s